diumenge, 26 de desembre del 2010

Cyberbullying

Com ja hem explicat en altres entrades, les noves tecnologies tenen moltes avantatges, però també molts problemes. Un d’ells, és que permeten que l’assetjament escolar traspassi les portes dels instituts i s’expandeixi al món virtual. Aquest tipus de maltractament es coneix com cyberbullying.
És així com podriem definir el concepte Cyberbullying:
Amenaces, fustigació, humiliació o un altre tipus de molèsties realitzades per un adult contra un altre adult, un adult contra un menor o un menor contra un menor per mitjà de tecnologies telemàtiques de comunicació, és a dir: Internet, telefonia mòbil, videoconsoles online, etc.

És important tenir clar, que no només existeix el perill del assetjament, també n’hi ha altres a les xarxes:
  • La suplantació de l’identitat.
  • L’ús abusiu de la tecnologia.
  • Els danys a la reputació per mitjà de la publicació de fotografies i informacions escrites avergonyints.  
Aquest Prezi de Gaby Eyzaguirre parla sobre l'assetjament escolar a Internet i com que l'he trobat molt interessant, aquí us el deixo:



Buscant notícies en el google reader, vaig trobar una publicada al Diari el País Digital el 24 de novembre de 2009 que es titulava “Un tercio de los adolescentes practica o padece 'ciberacoso'que tractava sobre aquest problema.
Quan vaig estar buscant informació sobre el tema, també vaig trobar articles i notícies molt interessants i a la vegada preocupants. Aquí en deixo un parell:
Aquest article va ser publicat el 8 d’octubre d’aquest mateix any en la pàgina cyberacoso y cyberbullying. Tractava sobre un menor que va assetjar a una companya del seu institut de 17 anys. Aquest noi es va guanyar la confiança de la noia i va aconseguir que li envies una fotografia compromesa. A partir d’aquest moment es va iniciar una cadena de xantatges i amenaces per a la noia sinó accedia a les peticions (per exemple despullar-se davant la càmera web). Els pares van denunciar-ho a la Guardia Civil i el noi va ser detingut i acusat d’un delicte de corrupció de menors.
Aquest reportatge també es va publicar al diari el País el 25 d’octubre i parla sobre aquest gran problema.

Explica també un cas d’un noi de 18 anys de New Jersey que va patir assetjament per part del seu company d’habitació. Quan la vaig llegir em vaig quedar molt parada. Tyler (el noi assetjat) va demanar a Ravi que li deixes l’habitació per la nit, i aleshores Ravi va entrar amb la seva càmera, va gravar a Tyler, sense que aquest se n’adonés, tenint un encontre sexual amb un altre noi i ho va penjar a twiter. Ravi va publicar un altre cop imatges sexuals del seu company, i aquest al final se’n va enterar i va penjar aquesta frase al facebook: “Salto del pont de George Washington. Ho sento”. El seu cos va aparèixer al cap de cinc dies al riu Hudson.
En el reportatge també aparèixen altres casos molt impactants com el d’una noia de 13 anys que es va acabar suïcidant després de llegir frases al myspace d’un “amic” com: “el món estaria millor sense tu”, “ets una mala persona”, “el món t’odía”: Després d’una investigació, van veure que els missatges s’enviaven des de la casa del costat, on vivia una companya d’institut, però el més fort de tot és que la que ho va escriure tot era la mare de la companya.

Maria

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada